PROBAVNI PROBLEMI I RJEŠENJA
PROBAVNI PROBLEMI I RJEŠENJA:
Dok je sva naša pozornost usmjerena na količinu i kvalitetu hrane koju jedemo, optimalna probava proteina i ugljikohidrata često se podcjenjuje u sportskim izvedbama i izgradnji mišića. Drugim riječima, rezultati kojima težimo mogu biti lakši i mnogo veći! Ako imamo dovoljne razine probavnih enzima koji osiguravaju pravilnu apsorpciju hrane koju jedemo.
Čak i uz pravilnu prehranu, možda nećemo dobiti dovoljno probavnih enzima za razgradnju hranjivih tvari potrebnih za optimalan oporavak mišića i nadopunjavanje glikogena.
Probavni enzimi prirodno se proizvode u našem tijelu i nalazimo ih (ili tako često mislimo) u hrani koju jedemo.
PROBAVNI PROBLEMI Zašto ih onda imamo i ne možemo apsorbirati hranu?
Genetske razlike (intolerancija na laktozu i gluten) i sve manja kvaliteta hrane koju jedemo i kuhamo… Dok ona učinkovito uništava enzime koji su tu da olakšaju apsorpciju, čine nas manjkom važnih enzima.
Svježe voće i povrće može biti način za povećanje razine probavnih enzima. Čak i ovaj pristup može imati manjkavosti u dostupnosti, nutritivnoj kvaliteti i optimalnoj količini hranjivih tvari.
Sva prerađena hrana potpuno je lišena varijabilnih enzima, a sirova “zdrava” hrana često ih ne sadrži dovoljno.
Sve ovo nije dovoljno zabrinjavajuće?
Želučana kiselina koju proizvodimo za razgradnju hrane zapravo može deaktivirati enzime koji su hrani potrebni za pravilnu probavu.
Zato su nam potrebni dodaci prehrani koji se sastoje od sljedećih sastojaka: Amilaze, proteaze, glukoamilaze, lipaze, celulaze, laktaze i pektinaze s dodanim enzimima bromelainom, papainom i alfa galaktozidazom.
Svaki od njih ima određenu ulogu:
Neki razgrađuju masti, neki su specijalizirani za “razgradnju” ugljikohidrata, dok drugi rade na proteinima.