ŠTETNOST PRERAĐENE HRANE
ŠTETNOST PRERAĐENE HRANE, odnosno “beživotna” hrana koja sadrži malo ili nimalo vlakana i proizvodi malu aktivnost enzima.
Osim toga, prerađenoj hrani nedostaju ENZIMI.
Dolaze iz sirove hrane i mogu se “konvertovati” za potrebe tijela:
- Povrće
- Voće
- Pa čak i meso
Kada nema dovoljno enzima dostupnih na dnevnoj bazi, vaše tijelo počinje neispravno funkcionirati za razne tjelesne funkcije. Na primjer, kosa postaje suha, nokti mogu lako pucati, također i koža može postati suha, dajući izgled starije osobe. Osim toga, javljaju se ozbiljniji problemi, na primjer, jetra neće moći preraditi izlučivanje otpadnih tvari.
Pedeset posto svih enzima koje tijelo koristi troši se na probavu hrane. Kada nema dovoljno dostupnih enzima za proces probave, tijelo ih “krade” drugim organima. Dokaz za to je vrlo velik broj prodanih suplemenata za probavne smetnje i činjenicu da se osjećate pospano nakon obroka. Tijelo krade energiju (enzimi iz drugih tjelesnih funkcija). Bez ovih enzima, zbog njihovog nedostatka u hrani koju jedemo, prosječna osoba probavi samo oko 30-70% onoga što pojede.
Štetnost prerađene hrane doprinosi tome da gotovo sva pakirana hrana ne sadrži žive enzime. Kada se bilo koja hrana zagrije na temperaturu višu od 45% Celzijusa, aktivnost živih enzima se uništava. Zaključak je da kada u svoje tijelo unosimo hranu koja je lišena odgovarajućih hranjivih tvari i enzima, s vremenom ćemo se istrošiti.
Uništavanje živih enzima ne dopušta da se naša hrana pravilno probavi!
Tada naš imunološki sustav postaje slabiji i razvijaju se degenerativne bolesti. Čak i NE prerađena hrana poput svježeg voća, povrća, mliječnih proizvoda, žitarica i mesa često sadrži kemijske ostatke pesticida, herbicida, horm. i drugi proizvodi koji se koriste u njihovom uzgoju. Sve te tvari smanjuju količinu Vitamina E dostupnog za biokemijske i fiziološke procese.
Bijela riža, bijeli kruh i bijelo tijesto bijeli su jer su lišeni minerala, vitamina i vlakana.
To su zapravo štetne vrste hrane za organizam zbog posljedica nedostatka magnezija u hrani. Kod konzumacije ovih namirnica kao i ostalih prerađenih vrsta hrane koje možete pronaći na policama supermarketa, a koje se proizvode od bijelog šećera i bijelog brašna, potreba organizma za nadoknadom magnezija je neizbježna!
Ili će nedvojbeno biti nereda i bolesti!
No, koliko-toliko možemo smanjiti štetu i stres na organe ako kroz dodatke prehrani nadoknadimo Vitamine i Minerale koji vam nedostaju. Odabir rafiniranih žitarica, poput kruha, peciva, zaslađenih žitarica s malo vlakana, bijele riže, tjestenine ili tjestenine umjesto cjelovitih žitarica može povećati rizik od srčanog udara do 30%.
Najmanje 7 velikih studija pokazuje da žene i muškarci koji jedu cjelovite žitarice (uključujući crni kruh, žitarice za doručak od cjelovitih žitarica, kuhanu zobenu kašu, smeđu rižu ili druge žitarice) imaju 20-30% manje srčanih bolesti. Nasuprot tome, oni koji se odluče za prerađene žitarice imaju više srčanih udara i infarkta. otpornost, kao i visoki krvni tlak.
Kada se riža obrađuje, prolazi kroz razne procese, uključujući uklanjanje ljuske sa zrna. Kada se taj proces završi, priprema se smeđa riža. Međutim, da bi se napravila bijela riža, unutarnja ljuska se uklanja i zrno se polira pomoću glukoze. To se možda ne čini kao velika razlika, ali time se uklanja nekoliko važnih hranjivih tvari. Kako bi obnovile te hranjive tvari, brojne tvrtke prenamjenjuju te iste hranjive tvari iz sintetičkih izvora.
Kod ljudi koji konzumiraju bijelu rižu možemo očekivati nedostatke:
- Vitamin E
- Tiamin
- Riboflavin
- Niacin
- Vitamin B6
- Folacina
- Kalij
- Magnezij
- Željezo
Dijetalna vlakna bijele riže čine četvrtinu onoga u smeđoj riži.
Sve ima šećera u sebi. Šećer je najjeftiniji konzervans koji prehrambena industrija koristi za produljenje roka trajanja prerađene hrane. Ova visoko rafinirana tvar koju nazivamo šećerom lišena je bilo kojeg bitnog elementa potrebnog za njezin učinkovit metabolizam u tijelu. Da bi to nadoknadilo, tijelo posuđuje vitamin B iz rezervi tkiva. Slabi živčani sustav, uzrokuje hiperaktivnost kod djece i uzrokuje razne bolesti kod odraslih.
Malo je reći da je šećer loš za vas. Sve opasnosti od konzumacije previše rafiniranog šećera prikrivaju se dizanjem “Buke” da su sve masnoće loše. Mnogi i danas za svoje zdravstvene probleme krive mast umjesto šećera.
Jesu li ovim izbjegavanjem “Masti” kao glavnog krivca konačno stale bolesti?
Odgovor je: “Ne“! zapravo, istina je sasvim suprotna.
Iako mediji masnoću prikazuju kao krivca za nastanak niza bolesti (npr. bolesti srca), šećer je glavni krivac koji se uvijek “izmakne”. Sigurno je da se netko brine da se prodaja i potrošnja šećera povećava iz godine u godinu, a mi pritom ne možemo odoljeti krivcu i osuditi ga jer previše uživamo u njegovom okusu.
Pretjerana konzumacija šećera uključena je u mnoge uobičajene zdravstvene probleme:
- Hipoglikemija
- Dijabetes
- Srčana bolest
- Visok kolesterol
- Pretilost
- Probavne smetnje
- Kratkovidnost
- Seboreični dermatitis
- Giht
- Nedostatak koncentracije
- Depresija
- Anksioznost
Šećer se u krvotoku brzo pretvara u mast (trigliceride), što povećava pretilost, rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. To uvelike povećava karijes. Rafinirani šećer je štetan kada se proguta, jer nudi samo ono što nutricionisti opisuju kao “prazne” kalorije.
Nedostaju nam prirodni minerali prisutni u šećernoj repi ili trsci.
Nedostatak vlakana u šećeru stvara sklonost prejedanju. Dodatno, šećer je gori od svega jer iscrpljuje i lišava tijelo vrijednih vitamina i minerala kroz probavu, detoksikaciju i eliminaciju koje postavlja pred sustav pojedinca.
Ako se šećer uzima svaki dan, to konstantno proizvodi prekomjerno kiselo stanje organizma, a potrebno je sve više minerala, koji se izvlače duboko iz tijela kako bi se ispravila neravnoteža. Konačno, da bi se zaštitila krv, toliko se kalcija uzima iz kostiju i zuba da počinje propadanje.
Višak šećera na kraju utječe na svaki organ u tijelu.
U početku se skladišti u jetri u obliku glukoze. Budući da je kapacitet jetre ograničen, dnevni unos rafiniranih šećera (iznad potrebne količine prirodnog šećera) ubrzo uzrokuje da se jetra raširi poput balona. Kada je jetra puna do svog maksimalnog kapaciteta, višak glikogena se vraća u krv u obliku masnih kiselina. Zatim se unose u svaki dio tijela i pohranjuju u područjima koja su najneaktivnija: trbuh, stražnjica, prsa i bedra.
Kada su ta relativno bezopasna mjesta već potpuno popunjena, tada se masne kiseline raspoređuju po aktivnim organima, poput srca i bubrega. Počinju usporavati, tako da im tkiva počinju degenerirati i pretvarati se u salo.
Cijelo tijelo je pogođeno njihovom smanjenom sposobnošću i tada se stvara abnormalni krvni tlak. Krvotok i limfni sustav su napadnuti. Postoji preobilje bijelih krvnih zrnaca i stvaranje tkiva postaje sporije. Tolerancija našeg organizma i snaga imunološkog sustava postaju ograničeni, pa ne možemo adekvatno odgovoriti na ekstremne napade, bilo da je riječ o hladnoći, vrućini, komarcima ili mikrobima.
Jedan od slučajeva koji je skrenuo pozornost javnosti na drugu i ne tako slatku stranu priče o šećeru bio je brodolom preživjelih mornara koji su devet dana jeli i pili samo šećer i rum. Priče koje su ispričali stvorile su veliki problem u odnosima s javnošću za “trgovce” šećerom.
Ovaj incident dogodio se kada je brod s teretom šećera doživio brodolom 1793. godine.
Pet preživjelih mornara konačno je spašeno nakon devet dana. Bili su u očajnom stanju od gladi i konzumirali su samo šećer i rum. Ugledni francuski fiziolog F. Magendie bio je inspiriran tim događajem da provede svoju seriju pokusa sa životinjama, čije je rezultate objavio 1816. godine. U eksperimentima je hranio pse hranom koja se sastojala od šećera ili maslinovog ulja i vode. Svi su psi bili iscrpljeni i uginuli.
Mornari koji su preživjeli brodolom i francuski fiziolog pokusima na psima dokazali su isto.
Kao stalna dijeta, šećer je gori nego ne jesti ništa.
Obična voda vas može održati na životu neko vrijeme.
Šećer i voda vas mogu ubiti.
Štetnost prerađene hrane je sve veća. Ljudi ne mogu preživjeti na šećernoj dijeti. Četiri mrtva psa u laboratoriju profesorice Magenidije upozorila su industriju šećera na sve opasnosti slobodnog znanstvenog istraživanja. Od tada do danas industrija šećera uložila je milijune dolara u znanost. Angažirana su najbolja znanstvena imena koja se novcem mogu kupiti, u nadi da jednog dana mogu smisliti nešto što je barem naizgled znanstveno i govori u prilog šećeru.
Dokazano je, međutim, da je šećer glavni čimbenik kvarenja zuba, da šećer u ljudskoj prehrani uzrokuje pretilost, a izbacivanje šećera iz prehrane izliječilo je simptome strašnih bolesti raširenih svijetom poput dijabetesa, raka, i bolesti srca. Frederick Bunting, jedan od izumitelja Ins. primijetio je 1929. u Panami da je dijabetes čest među vlasnicima plantaža šećera, koje proizvode velike količine svojih prerađenih proizvoda. Međutim, među mještanima koji su rezali trsku i žvakali je samo sirovu, nije naišao na dijabetes.
Proizvođači šećera pokušavali su i nadali se, donirali izdašna sredstva za istraživanja koledžima i sveučilištima, ali istraživački laboratoriji nikada nisu došli do solidnih rezultata koje bi proizvođači mogli iskoristiti. Postavlja se pitanje trebaju li pokušati. Sve dok ljudi nisu upućeni u pozadinu i dok ih samo zanima je li šećer sladak, proizvođači mogu zadovoljno trljati ruke… Kao i farmaceuti…